Tamamlanmamış daire alırken dikkat edin

Pandemi dönemiyle birlikte Haziran-Temmuz ayında satış rekoru kıran gayrimenkul sektöründe hız kesilse de ilgi devam ediyor. Gayrimenkul satın alırken tamamlanmış bir daireye göre çeşitli avantajları olduğu için tamamlanmamış daireler daha çok tercih ediliyor. Ancak bu dairelerin avantajlarının yanında çeşitli dezavantajları da bulunuyor.  Kakıcı & Şimşek Hukuk Bürosu kurucularından Av. Elvan Kakıcı Şimşek, bu süreçte hukuki olarak dikkat edilmesi gerekenlere, alıcının haklarını ve bu hakları nasıl koruması gerektiğine değindi.

Kakıcı Şimşek, tamamlanmamış daire satın almanın avantajlarını sıraladı. Konut projesini yürüten firma ile çeşitli faiz oranları ve kredi imkanları ile kolay ödeme planı oluşturabilme nedeni ile uygun maliyet oluşturabilme, konut projelerinin sosyal imkanlarının ve yaşam alanlarının sunduğu çeşitlilik ve daire içerisinde istediğiniz değişikliği yapma şansınızın olması avantaj sayılabilir. Ancak bu avantajların yanında tamamlanmamış daire satın almanın çeşitli dezavantajları da var. Bu nedenle vatandaşlar çok dikkatli olmalı” dedi.

Avukat Elvan Kakıcı Şimşek, gayrimenkul alırken hangi noktalara dikkat edilmesi gerektiğini madde madde sıraladı:

  • Öncelikle inşaat firmasının güvenilir olup olmadığı kontrol edilmelidir.
  • Projeden satın alacak evin metrekare birim fiyatı tam olarak öğrenilmeli ve diğer projelerle karşılaştırıp projenin fiyat açısından avantajlı olup olmadığı gözden geçirilmelidir.
  • Noter Onaylı Satış Vaadi Sözleşmesi imzalanmalıdır. İşbu sözleşmede inşaatın bitiş tarihi, gecikme süresi ve geciktiği takdirde uygulanacak cezai şartlar net şekilde belirtilmelidir.
  • Satış Vaadi Sözleşmesinde belirlenen gayrimenkul satış bedeli reel emlak bedeli üzerinden gösterilmelidir.
  • Satış Vaadi Sözleşmesi tapu kaydına şerh edilmelidir.
  • Tapuda üzerinde arsa tapusu olarak yazılı bulunan tapular üzerinde henüz kat irtifakı kurulmadığı için her zaman kat irtifakı kurulan tapular tercih edilmelidir.

Konut satın alanların en çok dikkat etmesi gereken unsurların başında gayrimenkulün konumu ve binanın yaşı gibi özellikler geldiğini de sözlerine ekleyen Kakıcı Şimşek, “Seçim yapılırken bütçe hesaplamasının çok iyi yapılması, gayrimenkulün satış fiyatının yanında tapu masrafları, emlak komisyonu bedeli, kredi faizi, vergi ve harçlar gibi masrafların da bütçelendirilmesi gerekmektedir.  Ülkemizin deprem bölgesinde olduğu düşünülürse; binanın deprem yönetmeliğine uygun olarak inşa edilmiş olması çok önemlidir. Emlak Piyasasının çok iyi takip edilmesi ve emlak endeksinin düştüğü dönemlerde alım yapılması önemlidir. Tüm bunlar özellikle Gayrimenkule karar verene kadar ki faktörlerdir. Ancak satın alınacak konut belirlendiğinde; gerek tapu kayıtlarının incelenmesi, gerek alım -satım aşamalarında bir uzmana danışılması ve eğer mümkünse bir avukat aracılığı ile işlem yapılması ileride doğması muhtemel risklerin önlenmesi açısından gereklidir.” şeklinde görüşlerini dile getirdi.

Kakıcı & Şimşek Hukuk Bürosu: Kakıcı & Şimşek hukuk bürosu 2007 yılında İstanbul da faaliyete geçmiştir. Kuruluşundan bu yana dikkatli, dinamik ve mükemmeliyetçi bir hukuk bürosu olmak için özen göstermekte ve tüm hukuki gelişmeleri yakından takip etmektedir. Büro, yerli ve yabancı ticari işletmelere, finans kurumlarına ve bireylere Hukuki danışmanlık ve Avukatlık Hizmeti vermektedir.

Elvan kakıcı Şimşek, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu olup Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesinde Özel hukuk alanında yüksek lisans yapmıştır. 2003-2005 yılları arasında Londra’da bir hukuk bürosunda çalıştıktan sonra 2007 tarihinden bu yana Kakıcı Şimşek hukuk bürosunun kurucu ortaklarındandır. Özellikle Gayrimenkul hukuku, Aile hukuku, medeni hukuk başta olmak üzere özel hukuk alanında uzmanlaşmıştır. Ayrıca son zamanlarda girişimcilerin ihtiyaçları ile ortaya çıkan Girişim Hukuku üzerine de çalışmalar yapmaktadır. Makaleleri çeşitli yazılı ve dijital basımlarda yayınlanmakta olup hukukçunun akademik yönünü sürekli geliştirmesini çok önemsemektedir. Türkiye Kadın Girişimciler Derneği, Özyeğin Üniversitesi 10.000 Kadın Mezunları Derneği ve İstanbul Barosu üyesidir. Sosyal sorumluluk projelerini desteklemekte ve “toplumsal cinsiyet eşitsizliği” kavramı üzerinde Türk toplumundaki kadının yeri konusunda yapılan her türlü sosyal farkındalık çalışmalarının gönüllü destekçisi olmaktadır.  2 erkek çocuk annesidir.

Tartışmaya Katıl

Compare listings

Karşılaştırmak