Konutta ABD’den Alınan Talep 3 Kat Arttı

Yabancı yatırımcının Türk gayrimenkul sektörüne ilgisi artarak devam ediyor. Ocak – Ağustos döneminde yabancıya konut satışı 30 bin 849 adet olarak gerçekleşirken, sektörde yıl sonu satış beklentisi 50 bin bandının aşılması şeklinde. Yabancı yatırımcıya gayrimenkul satışının lider ülkelerini Portekiz, İspanya, Yunanistan, İngiltere, ABD, Kanada, İtalya, Fransa ve Karabağ olarak sıralayan Mars Investment İcra Kurulu Başkanı Hakan Bucak, “Türk gayrimenkul sektörü artık 4 kıta ve 70-80 ülkeden yatırım talebi almaktadır. ABD’den Kanada’ya, İngiltere’den Çin’e, Vietnam’dan Hindistan’a kadar çok geniş bir yelpazeden talep görüyoruz. 2020 yılında yabancıya konut satışından elde edilen ortalama gelir 6 milyar dolar seviyelerinde.  Satışların ekonomiye dolaylı katkısının ise 10-12 milyar dolar olduğu düşünülüyor” dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Ağustos 2021 itibariyle konut satışlarında bir önceki aya göre yüzde 31,18 artış yaşandı. Geçen yılın aynı ayına göre ise yüzde 17’lik kayıp yaşandı ve toplamda 114 bin 400 konut satışı gerçekleşti. Öte yandan, hem yerli hem de yabancı yatırımcının konuta ilgisi artarak devam etti. Geçen seneyle karşılaştırdığımızda satışlarda çok ciddi bir artış olduğunu gözlemliyoruz.

Yabancı yatırımcıya yönelik satışlarda bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 50,7 artış yaşandı ve toplamda 5866 adet satış gerçekleşti. Böylece Ocak-Ağustos dönemindeki satışlar bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 47,6 artarak 30 bin 849 oldu. Geçen yıl toplam satış hacmi 21 bin bandında iken, bu yıl satışlar 30 bin bandını aşmış durumda.

Konutta ABD’den alınan talep 3 kat arttı

Ülke uyruklarına göre ise en çok konut satışı sırasıyla İran, Irak, Rusya Federasyonu, Afganistan ve Kuveyt vatandaşlarına yapıldı. Sektördeki son rakamları değerlendiren Mars Investment İcra Kurulu Başkanı Hakan Bucak, yabancı yatırımcıya gayrimenkul satışında rakamların 50 bine yakın bir seviyeye ulaşmasını beklediklerini ifade etti. Hakan Bucak şunları kaydetti: “En dikkat çekici değişiklik Amerika Birleşik Devletleri’nden ve Avrupa’dan gelen talepteki artışta yaşanıyor. Ağustos 2021 itibariyle, ABD’den gelen yatırımlarda 3 kat, Almanya’dan gelen yatırımlarda ise 2 kat artış göze çarpıyor. Türkiye, tüm bu yatırımlar sayesinde yatırım ve yaşam kalitesini dünyanın birçok hinterlandına tanıtmaya devam ediyor. Bu durum, yabancı yatırımcı nezdinde her ay artan satışlarla karşılığını buluyor.”

Yabancı yatırımcıya konut satışından elde edilen gelir 6 milyar dolar

Ocak – Ağustos dönemi arasında yabancı yatırımcıya toplam 30 bin 849 konutun satıldığını da sözlerine ekleyen Hakan Bucak, “İstanbul, Antalya, Ankara, Mersin yabancı yatırımcının yoğun ilgi gösterdiği iller olmaya devam etti. Bursa, Sakarya, Muğla, Trabzon, Adana, Fethiye ve Alanya’ya ise yabancı yatırımcı ilgisi artmaya devam ediyor. Bugün için Türk gayrimenkul sektörü özellikle yabancı yatırımcıya gayrimenkul satışında çok önemli bir eşiği aşmış durumda. Bundan 5-8 yıl öncesine kadar talep büyük oranda Arap Yarım Adasından veya Avrupa’daki Müslüman yatırımcılardan geliyordu. Bugün Afrika, Asya, Avrupa ve Amerika kıtalarından, 70-80 farklı ülkeden gelen yatırımcılar Türkiye’yi tercih ediyor ve yatırım yapıyor. Bu yatırımların, pek çok farklı sektöre katkısı olduğunu da görüyoruz. Rakam vermek gerekirse, 2020 yılı itibarıyla yabancıya konut satışından elde edilen gelir ortalama 6 milyar doları buluyor. Elbette bu doğrudan katkı. Sektörün dolaylı olarak ekonomiye katkısının 10-12 milyar dolar civarında olduğu düşünülüyor” diye konuştu.

Portekiz, İspanya ve Yunanistan ile yarışan sektör yasal düzenleme bekliyor

Yabancı yatırımcıya gayrimenkul satışının dünyada da yükselen bir sektör olduğunu ve listenin üst sıralarında Portekiz, İspanya, Yunanistan, İngiltere, ABD, Kanada, İtalya, Fransa ve Karabağ gibi ülkelerin bulunduğunu ifade eden Mars Investment İcra Kurulu Başkanı Hakan Bucak, Türkiye’de sektörün ciddi bir regülasyona ihtiyacı olduğunu ifade etti. Hakan Bucak, konuşmasına şöyle devam etti: “Yabancıya yatırımcıya gayrimenkul satışı özel ilgi gerektiren bir alan. Bugün rakibimiz durumunda bulunan Dubai, Portekiz, Yunanistan ve Malta, bu alandaki düzenlemeleriyle bizden önde duruyorlar. Bu alanda çalışabilmenin kriterlerinin oluşturulması ülkelere duyulan güveni arttırıyor ve marka değerini yükseltiyor. Bizde bugün isteyen herkes yabancıya gayrimenkul satabiliyor. Bu durum, sayıları 3500 – 5000 arasında değişen uyuşmazlık davasına yol açtı.  Biz yabancı yatırımcıya gayrimenkul satışının yeniden düzenlenmesini istiyoruz. Uluslararası Taşınmaz Ticareti Yönetmeliği’nde yapılacak düzenlemelerin bu anlamıyla önemli olacağına inanıyoruz. Özellikle yabancı yatırımcıya yönelik konut satışı yapan kişilere, firma ve organizasyonlara mutlaka Sermaye Yeterliliği, Gayrimenkul Literatürüne Hâkimiyet, Yabancı Dil Bilgisi ve Seviyesinin Yeterli Düzeyde Olması gibi şartlar getirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Uluslararası Taşınmaz Ticareti Yönetmeliği konusunda, İstanbul Ticaret Üniversitesi, Ticaret Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığının çalışma ve istişareleri sürüyor. Öyle umuyoruz ki yıl sonu itibarıyla burada ciddi bir yol kat edilir ve yabancı yatırımcıya yönelik konut satışları konusunda Sertifikasyon Sistemi’ne geçilir.”

Tartışmaya Katıl

Compare listings

Karşılaştırmak