Türkiye’ye İlk Kez Girecek Yeni Yabancı Yatırımcılar da GYF’leri Tercih Edecek

Hem gayrimenkul hem de kurumsal finansman alanında köklü ve profesyonel bir hizmet firması olan BYY Finans Kurucusu Bekir Yener Yıldırım, Türkiye’deki GYF’lerin toplam büyüklüğünün 48.305.768.836,27 TL olduğunu açıklayarak, Türkiye’de GYF’lerin tüm taşınmaz türlerine yatırım yapmasının dikkat çekici olduğunu söyledi.

BYY Finans Kurucusu Bekir Yener Yıldırım Gayrimenkul Yatırım Fonu (GYF)’nun Türkiye’de uzun zamandır hem çok yüksek bir ilgi hem de alternatif araçlara göre ilk sırada olan bir yatırım aracı olduğunu belirterek, “Gayrimenkule dayalı sermaye piyasası araçlarının hayatımıza girmesiyle yatırımcılara alternatif bir pencerenin daha açıldığını görüyoruz. Bu da doğrudan bir gayrimenkule sahip olmanın yanı sıra, güvenli şeffaf bir ortamda kolektif olarak gayrimenkul yatırımı yapmayı ifade ediyor. 2010’lu yılların ortasında ilk kez hayata geçen Türk Gayrimenkul Yatırım Fonları, finans ve gayrimenkul buluşmasının en heyecanlı kesişimi.” dedi.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından açıklanan en son resmi rakamlara göre Türkiye’de 157 adet GYF kurulu olduğunu da sözlerine ekleyen Yıldırım, “Bu GYF’lerin toplam büyüklüğü 48.305.768.836,27 TL, toplam yatırımcı sayısı da 1675’dir. Bu tabloda en dikkat çekici unsurlardan biri an itibariyle Türkiye’de GYF’ler tüm taşınmaz türlerine yatırım yapmıştır. GYF ürün çeşitliliğinin gittikçe gelişmesi ve GYF’lerin diğer GYF’lere yatırım yapmaya başlaması dikkat çekici bir gelişmedir.

Yatırımcılar, gayrimenkul yatırımlarını GYF’ler üzerinden gerçekleştirecek

Türkiye’de faaliyette bulunan büyük holding ve şirketler ile kurumsal yatırımcılar, Türkiye’de GYF’ler yaygınlaştıkça bu alana ilgilerini yoğunlaştırıyor. Türk gayrimenkul piyasası çok dinamik ve yüksek getiri imkanlarına sahip. Bu nedenle büyük holding ve şirketler ile kurumsal yatırımcılar, gayrimenkul yatırımlarına çok güçlü şekilde GYF’ler üzerinden devam edeceklerdir.

Yabancı yatırımcılar GYF’leri daha sık tercih edecek

Çeşitli nedenlerle geçmişte Türkiye’de gayrimenkul yatırımları yapmış olan ancak kurumsallık ve şeffaflık sorunları nedeniyle zarar görmüş ve Türkiye ilgisi süren yabancı yatırımcıların GYF’lere olan ilgisinin artmasını bekliyoruz. Diğer yandan Türkiye’ye ilk kez girecek yeni yabancı yatırımcılar GYF’leri daha sık tercih edecek.

Portföy yönetim şirketleri ile dirsek teması artacak

Diğer yandan büyük taşınmaz portföyü sahibi birey ve şirketlerin de kurumsallık, şeffaflık, paylara bölünmüş kollektif yatırımın avantajları ve vergisel avantajları nedeniyle, portföy yönetim şirketleri ile dirsek temasını artırarak portföylerini likitleştirmeye, fonlaştırmaya çalışacak. Öte yandan ailelerin, özel aile ofislerinin de kuşaklar arası ve aile içi gayrimenkul devirlerini kolaylaştırması ve likitleştirmesi özelliği nedeniyle GYF ilgisinin katlanacağını öngörüyorum.

Ayrıca, GYF’lere sağlanan vergi avantajları, GYF’lerin şeffaf ve kurumsal yapısı, sermaye piyasasının kontrol ve denetim mekanizmalarına tabi olması ve GYF portföyündeki taşınmazlar ve nakit portföyün toplamı ile bir birim GYF katılma payı sahibi olmak arasında kurulabilen basit ve doğrudan getiri ve kar olanağı GYF’lere olan ilgiyi artırıyor. Diğer yandan, özü itibariyle donuk ve mülkiyet değişikliği zor olan gayrimenkul gibi bir aracı fonlaştırarak aslında likit hale getirmek de başka fırsatları da beraberinde getiriyor.

Türkiye’de GYF’ler gittikçe yaygınlaşacak

Tüm bu avantaj ve özellikleri sebebiyle Türkiye’de GYF’lerin gittikçe yaygınlaşacağını, birçok alana evrileceğini ve geniş kitlelerce artan oranda GYF yatırımlarının süreceğini söylemek zor değil. Nitekim rakamlar da bu öngörüyü desteklemektedir. Türkiye’de GYF’ler hem portföy çeşitliliği, hem toplam büyüklük hem de yatırımcı sayısı olarak ciddi oranda büyüyor.” şeklinde konuştu.

Tartışmaya Katıl

Compare listings

Karşılaştırmak