Son 10 günde 250 milyon TL’lik gayrimenkul alımı iptal edildi

Türkiye’de en az 250-500 bin dolar değerinde gayrimenkul satın alan ya da yatırım yapan yabancıların doğrudan Türk Vatandaşı olmaya hak kazandıkları aşamada, gayrimenkul değerleme şirketlerini artık yapay zeka belirleyecek. Kakıcı & Şimşek Hukuk Bürosu kurucularından Av. Elvan Kakıcı Şimşek, bu adımın hileli işlemlerin önüne geçeceğine dikkat çekti.

Kakıcı & Şimşek Hukuk Bürosu kurucularından Av. Elvan Kakıcı Şimşek, Türkiye’de en az 250 bin dolar değerinde gayrimenkul satın alan ya da 500 bin dolar yatırım yapan yabancıların doğrudan Türk Vatandaşı olmaya hak kazandıklarını vurgulayarak, “Yabancıların Türkiye’de gayrimenkul edinerek vatandaşlık elde etmesinde, değerleme şirketlerini artık yapay zeka atayacak ve bu şekilde hileli işlemlerin önüne geçilecek.” dedi.

Türkiye’de gayrimenkul alımlarında, eksper raporlarında yer alan değerlemelerin, satıcıyla anlaşılan değerlemenin altında kalması durumunda yabancıların alımlarından vazgeçtiğini vurgulayan Kakıcı Şimşek, “Bu durum satışlarda iptaller yaşanmasına neden olmaktadır. Gayrimenkul sektörü temsilcilerine göre Türk vatandaşlığı için gayrimenkul almak isteyen yabancı, eksper raporundan çıkan değerlemenin vatandaşlık için gereken 250 bin dolarlık sınırın altında kalması durumunda işlemi iptal ediliyor. Son 10 günde bu şekilde 250 milyon TL’lik gayrimenkul alımı iptal edildi. Tüm bu gelişmeler sonucunda; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Taşınmaz Değerleme Dairesi Başkanlığı tarafından “Yabancıların Taraf Olduğu İşlemlerde Düzenlenecek Değerleme Raporlarına İlişkin Usul ve Esaslar” başlıklı genelgeye yenilikler getirildi. Yeniliklere göre değerleme şirketlerini 20 Eylül 2021 itibariyle gayrimenkul değerleme şirketlerini yapay zekanın ataması öngörüldü. Sistemde zaman zaman yaşanan hataların önüne geçilmesi adına yeni uygulama oldukça yerinde olacaktır. Mevcut yeni düzenleme vatandaşlık için gayrimenkul alımındaki sıkıntıların ve hilelerin önüne geçmesi açısından önemli ve faydalı bir adımdır.” şeklinde görüşlerini dile getirdi.

Tartışmaya Katıl

Compare listings

Karşılaştırmak